Airbus A380, avionul gigant care s-a dovedit prea mare pentru lume

de: Teodora Tudosie
19 02. 2019

Îndrăgit de pasageri dar nesusținut de companiile de zbor, Airbus va înceta în 2021 producția modelului A380, cel mai mare avion de pasageri din lume.

A380 a fost conceput în 1994, ca răspuns la modelul 747 al companiei Boeing. Prima versiune a avionului a decolat în 2005, de la Toulouse și a fost folosită la nivel comercial pentru prima dată în Octombrie 2007, de Singapore Airlines, pentru un zbor între Singapore și Sydney.

Numărul uriaș de locuri disponibile la bordul avionului a fost văzut ca o soluție pentru rezolvarea problemei traficului aerian aglomerat în cazul marilor aeroporturi precum Heathrow din Londra, JFK din New York și Chicago O’Hare.

Aparatul de zbor a fost întotdeauna considerat unul dificil, atât din punct de vedre ingineresc, cât și aeronautic și logistic, în primul rând din cauza mărimii acestuia. Avionul cu două nivele are o lungime de peste 70 de metri, și aproape 80 de metri de la o aripă la alta. Este compus din patru milioane de piese și are 220 de ferestre în cabină. În configurația clasică, poate transporta peste 500 de pasageri iar unele modele pot transporta chiar și peste 800 de călători odată.

Cel mai mare client dar și cel mai important susținător al modelului A380 este compania de zbor Emirates. Aceasta a comandat de-a lungul timpului mai mult de 160 de bucăți și a numit modelul „magnet de pasageri”.

Începuturi neprielnice

De la început, A380 a avut atât dificultăți tehnice, cât și comerciale. Când pasagerii s-au îmbarcat în primul zbor cu un A380 în 2007, criza financiară care urma să afecteze lumea deja se vedea la linia orizontului. Astfel, unii clienți s-au răzgândit în privința achiziționării avionului gigant și s-au gândit că nu ar fi fost o investiție bună în acea perioadă. Au început astfel anulările comenzilor.

Avionul nu a devenit popular în țări cu trafic aerian semnificativ. Nicio companie de zbor americană nu are în flota sa vreun model A380, China l-a cumpărat în proporții foarte mici iar Japonia abia a achiziționat primul A380.

Avionul nu a avut niciodată sprijinul complet al companiilor de zbor, care preferau în locul acestuia aparate de zbor mai mici și cu un consum de combustibil mai eficient. De asemenea, nu toate aeroporturile aveau suficient spațiu pentru un Airbus A380.

Modelul nu a avut succesul așteptat

Mulți operatori nu folosesc avionul la capacitate maximă, ci preferă să transporte nu mai mult de 500 de pasageri odată. În schimb, aceștia instalează baruri, dușuri sau camere private în cabinele de zbor pentru a face zborul cât mai luxos.

Acestea au devenit foarte atractive pentru pasageri, care au îndrăgit modelul încă de la început. De multe ori, oamenii au căutat să rezerve zboruri unde urmau să călătorească cu un Airbus A380, pentru o experiență de zbor mai spațioasă și mai luxoasă decât ar fi experimentat cu alte modele.

În final, avionul avea susținerea pasagerilor, însă nu o avea pe cea a companiilor de zbor, fapt ce a accelerat căderea modelului.

Hub and spoke versus point-to-point

Avionul de pasageri A380 promitea un zbor luxos și spațiu mai mult în cabină și încerca, în același timp să descongestioneze traficul din aeroporturi dar și a traficul aerian. Airbus A380 a fost proiectat pentru a transporta un număr uriaș de pasageri între aeroporturile majore.

Pentru a diminua traficul aerian, Airbus urmărea să folosească modelul de transport numit hub and spoke pentru A380, adică avionul trebuia să facă legătura între cele mai importante orașe din lume.

Principalul oponent al modelului Airbus A380 era Boeing 747 Dreamliner, a fost creat, dimpotrivă, pentru a ocoli hub-urile, adică orașele importante cu un trafic aerian foarte mare. Boeing avea o altă strategie, cunoscută sub numele de tranzit point-to-point, care transporta oameni direct la destinație, în loc să treacă printr-un hub central. Deci modelul zbura între orașe secundare.

Airbus s-a opus acestei strategii și a susținut că transportul direct între mega-orașe urma să domine transportul aerian.

Totuși, companiile de zbor s-au orientat însă către rutele point-to-point, ceea ce a contribuit la achiziționarea tot mai slabă a modelului.

Ce se va întâmpla cu A380 în viitor

În 2021, ultimul A380 va pleca de la sediul din Toulouse unde avionul este construit.

Liderii Airbus susțin că vor avea destule piese de schimb pentru modelele A380 pentru ani buni, deci avioanele vor continua să circule pentru o perioadă destul de îndelungată. Avioanele vor rămâne deci prezente în aeroporturi și vor continua să opereze zboruri.